Mācību ekskursija uz maizes ceptuvi “Latvijas maiznieks”

Kā liecina viena pētījuma dati, 76% cilvēku Latvijā ikdienā ēd maizi, maize ir cienīta visvairāk – tieši Latgalē. Bet maz kas var iedomājas par to, kā notiek maizes ražošana un kādas brīnumainas pārvērtības notiek ar kviešu vai rudzu graudiņiem, lai mēs varētu apēst gardu maizītes kumosiņu.

Pateicoties Lāču pamatskolas fizikas skolotājai Ivetai Meškovskai, 21. decembrī mūsu devītklasniekiem tika organizēta mācību ekskursija uz maizes ceptuvi “Latvijas maiznieks”.     Šobrīd „LATVIJAS MAIZNIEKS” ir lielākais maizes ražošanas uzņēmums Latvijā, tajā ražo aptuveni 31,5 miljonus maizes klaipu gadā, kas kopumā veido vairāk nekā 15 000 tonnu. «Latvijas Maiznieks» ceptuve atrodas Daugavpilī un nepārtraukti darbojas jau kopš 1968. gada. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 270 darbinieki. Mūsu grupa, ievērojot visas higiēniskas un drošības noteikums, kopā ar ceptuves tehnologu izgāja visas ceptuves “aizkulises” un ieraudzīja kā no miltiem rodas mīkla, un pēc tam maize.

Tā kā 9. klasē fizikā ir ļoti interesanta tēma – “Kā siltums izplatās un maina ķermeņu īpašības?”, skolotāja Iveta nolēma parādīt kā tas notiek maizes ražošanā, jo bez siltuma izcept maizi nav iespējams.  Izglītojamie salīdzināja temperatūras dažādos maizes tapšanas posmos, uzzināja, kas ir “aukstuma šoka kamera” un kur to izmanto maizes ražošanas procesā. Darbs uzņēmumā ir mehanizēts, gandrīz visu procesu veic roboti un datorprogrammas. Bija interesanti vērot  kā strādā mūsdienu  tehnoloģijas – sākot ar  mīklas iejaukšanu, cepšanas formu mazgāšanu,  maizes cepšanas procesu, tās sagriešanu šķēlēs, iesaiņošanu, līdz pat iekraušanai mašīnās un transportēšanai pa visām Baltijas valstīm.

Mūsu mācību ekskursijai bija vēl viens svarīgs mērķis – iepazīstināt topošus absolventus ar karjeras iespējam šajā nozarē. Ceptuve aktīvi sadarbojas ar Daugavpils PIKC filiālēm, aicina studentus uz praksi, kā arī piedāvā labi atalgotu darbu un apmācību. Mūsu skolēni aktīvi uzdeva jautājumus, interesējas par darba vidi, karjeras iespējām.

Noslēgumā, saņemot atbildes uz visiem jautājumiem, uzzinot tik daudz par fizikālām pārvērtībām ražošanā, par mehānismiem un to darbību, par  profesijām, kuras ir pieprasītas ražošanā, visi skolēni saņēma arī mājas darbu un pārsteiguma dāvanas – maizes ceptuves produkciju un komplektu piparkūku cepšanai.

Paldies par izzinošo mācību stundu ražošanas uzņēmumā “Latvijas Maiznieks”!