SIA “PABEERZNER” brūvē alu mūsdienās tradīcijās

SIA “Pabeerzner” ir uzņēmums, kas šī gada sākumā Silenes ciemā sāka nodarboties ar alus brūvēšanu un to izejvielu realizāciju.

“Sākumā tirgojām iesalu, tomēr vēlāk nolēmām, ka jāsāk arī pašiem brūvēt alu,” tā par uzņēmējdarbības pirmsākumiem stāsta īpašnieks Lauris Pabērzs. ”Lai gūtu pieredzi, mēs viesojāmies pie vecajiem alus meistariem, meklējām informāciju grāmatās un tad sākām eksperimentēt, veidojot savas receptes. Vēlējos pircējiem piedāvāt iespēju nogaršot īstu, labu un garšīgu alu.” Lauris Pabērzs uzsver, ka necenšas sev piedēvēt senās amatu prasmes – viņš norāda, ka SIA “Pabeerzner” ir jauna, privāta alus darītava, kura necenšas izmantot tradicionālās klišejas.

Šobrīd alus darītava ražo mazos apjomos un pārsvarā orientējas uz izbraukuma tirdzniecību dažādos tirdziņos un pasākumos. Vidēji nedēļā tiek saražoti 300 litri alus, lai gan darītavas kapacitāte ļauj apjomu kāpināt vairāk par tonnu. No alus brūvēšanas līdz nonākšanai pie pircēja, vidēji paiet mēnesis.

SIA “Pabeerzner” lepojas ar trim stabilām receptēm gaišajam un tumšajam alum. “Man pašam visiemīļotākais alus ir “White Obama” – tas tiek gatavots no jaunas apiņu šķirnes, kas nāk no ASV, tāpēc tam ir specifiska garša. Mēs ik pa laikam eksperimentējam ar receptēm. Ja savējie atzīst, ka garšo labi, tad laižam apgrozībā,” atklāj aldaris. Izejvielas Lauris Pabērzs iepērk no ārvalstīm, reizēm tikai izmanto Latvijā ražotu iesalu, tomēr arī tam, viņaprāt, trūkst salduma un tas nav tik labi attīrīts. Firma vairumā no ārzemēm iepērk iesalu, apiņus, raugu, tāpēc tos pārdod arī citiem aldariem un mājražotājiem.

Lauris Pabērzs neslēpj, ka mazajam ražotājam ir grūti ielauzties tirgū lielās konkurences un lielo alus ražotāju spiediena dēļ. “Diemžēl ar veikaliem mums nav izveidojusies veiksmīga sadarbība, šobrīd tikai dažās kafejnīcās var nobaudīt mūsu alu. Mēs gan esat atvērti sadarbībai,” tā jaunais uzņēmējs.

Alus darītava ir tapusi, ieguldot Laura nopelnīto naudu Lielbritānijā. “Vēlējos atgriezties, jo šeit ir ģimene, draugi, arī laikapstākļi labāki. Kas ir nauda? Naudu es varu nopelnīt arī te,” apņēmīgs ir Lauris. “Mans mērķis ārzemēs bija nopelnīt, lai būtu atspēriens savai uzņēmējdarbībai. Pagaidām turpinu strādāt arī citā pamatdarbā.”

Lauris norāda, ka viņš tiecas pēc kvalitātes, nevis kvantitātes. Nākotnes plānos ir turpināt paplašināt noieta tirgu, kā arī dažādot piedāvājumu, piemēram, ar kūpinājumiem. Lai to panāktu, viņš pieļauj, ka būs jāveido jaunas darba vietas. Šobrīd uzņēmumā viņš nodarbina vienu cilvēku, kas ir atbildīgs par tirdzniecību.

Septembrī SIA “Pabeerzner” produkciju varēs degustēt “Uzņēmēju dienās Latgalē” Rēzeknē, kā arī 17.septembrī Daugavpils novada dienu gadatirgū.

FOTOGALERIJA

Elza Timšāne